zelfkennis

Hoe staat het met jouw zelfkennis?

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Misschien vind je dat een rare vraag. Maar wanneer je de vraag even op je laat inwerken, moet je misschien toch toegeven dat je jezelf minder goed kent dan je eigenlijk dacht. Want waarom doe je de dingen die je doet? Laat je je meeslepen in de hectiek van alledag of maak je bewuste keuzes en weet je precies waar je staat én waar je heen wilt?

Ontgroeid

Stel: je kon na je studie een vaste baan krijgen bij het bedrijf waar je stageliep. Weet je nog hoe blij je was met die droombaan? Inmiddels werk je daar al weer wat jaren. Je leven is in de tijd ook veranderd. Je hebt misschien een relatie gekregen en kinderen. Je bent gaan reizen en hebt nieuwe interesses en inzichten verworven. En als je heel eerlijk bent, ben je die baan, die jou zo op het lijf geschreven was, een beetje ontgroeid. Het levert je geen energie meer op. Eigenlijk vind je er totaal geen voldoening meer in en dat vreet aan je. Maar ja, een carrièreswitch is ook zo’n grote stap. Trouwens, je hebt geen idee wat je anders zou moeten gaan doen.

Meebewegen

Door al die veranderingen in je persoonlijk leven en in de snelle wereld waarin we ons bevinden, is het belangrijk dat je meebeweegt, meegroeit en jezelf ontwikkelt. Wanneer je blijft doen wat je altijd deed, en dus blijft stilstaan, ligt het gevaar dat je op een gegeven moment vastloopt of zelfs omvalt op de loer.

Test

Die kans is groot wanneer je veel van de volgende vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden:

  • ik zie er vaak tegenop om naar mijn werk te gaan
  • ik ben niet gelukkig in mijn huidige functie
  • mijn baan bezorgt me veel stress
  • ik zou graag iets anders willen doen, maar ik weet niet wat
  • ik wil een betere balans tussen werk en privé
  • ik haal geen voldoening meer uit mijn baan

Zelfkennis

Maar hoe kun je dan voorkomen dat het helemaal misloopt en je wellicht een burn-out krijgt? Door actie te ondernemen en bij jezelf te rade te gaan hoe je het tij kunt keren. Het draait hierbij vooral om zelfkennis. Als je jezelf goed kent, weet je precies waar je sterke en zwakke punten liggen, zodat je daar op de juiste manier op kunt inspelen of aan kunt werken. Zelfkennis begint met een stuk zelfreflectie: nadenken over jezelf. Waarom heb jij het gevoel dat je helemaal vastloopt in je baan? Dat komt omdat je nooit voor jezelf op een rijtje hebt gezet wat ervoor zorgt dat je (weer) plezier hebt in je werk.

Zelfontwikkeling

Zelfkennis en -reflectie helpen je niet alleen op het gebied van je carrière, maar ook op allerlei andere facetten in je leven. Ze helpen je om betere keuzes te maken. Weloverwogen keuzes die bij jou passen. Een dergelijke zelfontwikkeling betekent dat je continu je gedachten en overtuigingen bijstelt, zodat ze blijven passen bij de levensfase waarin jij je bevindt. En daar wil ik je graag bij helpen. Samen kijken we of jouw verwachtingen nog realistisch zijn of dat ze wellicht moeten worden bijgesteld, zodat je meer in balans met jezelf en de wereld om je heen kunt meegroeien.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders