angst

Laat je niet leiden door angst, maar sta stil en kijk verder…

Als er íéts is wat ons geleerd heeft dat ons leven in korte tijd enorm kan veranderen, is dat het Coronavirus wel. Eerst was het een ver-van-ons-bedgebeuren, maar inmiddels weten we dat het ons allemaal treft. Iedereen heeft te maken met de gevolgen van Corona: voor ons als mens, voor onze bedrijven, voor onze gehele economie. We zijn er allemaal bij betrokken geraakt en het heeft een enorme impact. Op iedereen!

Lege schappen

We worden dagelijks overspoeld door informatie over het virus dat ons leven beheerst. Het openbare leven ligt compleet stil en angst voor het ongewisse drijft de mensen tot vreemde dingen. Een blik in een willekeurige supermarkt toont veel lege schappen en we kennen allemaal de beelden van klanten die vechten om een laatste rol toiletpapier.

Piramide van Maslow

Het Coronavirus heeft een enorme aanslag gedaan op onze behoeften. En als we kijken naar de bekende Piramide van Maslow kunnen we allemaal goed zien hoe deze periode zijn weerslag heeft op alle lagen.

Fysiologische behoeften

De onderste laag zijn onze fysiologische behoeften, zoals eten en drinken. Uit angst dat we in de nabije toekomst hierin niet meer kunnen voorzien, zijn we massaal aan het hamsteren geslagen. Belangrijker is dat we kijken hoe we op een gezonde manier voor onszelf kunnen zorgen, rustig en ontspannen blijven zonder dat dat een aanslag op een ander heeft. Gezond eten en drinken is iets wat echt niet zoveel geld te hoeft te kosten en is het al helemaal niet waard om een ander daarmee tekort te doen. We moeten hier samen doorheen. Heb je al eens mindfullness of meditaties gedaan en dat boek gelezen wat je nog zo graag wilde lezen? Of luister naar je favoriete muziek.
Ga in je eentje een wandeling maken of hardlopen (en bewaak die 1,5 meter afstand).
✅ Advies: Zorg goed voor jezelf, zowel geestelijk als lichamelijk

Zekerheid

De tweede laag vertegenwoordigt onze primaire behoefte aan veiligheid en zekerheid. Hoe veilig zijn we nog vandaag de dag? Door sociale contacten te vermijden, proberen we onze gezondheid op peil te houden en te overleven. Maar lukt dat wel? En hoe zit het met onze familie, mensen met een kwetsbare gezondheid of de eenzame buurman van de hoek? We willen wel helpen, maar we zijn ook erg bang voor onze veiligheid. Toch is er meer mogelijk wat we kunnen doen voor de ander ook al is dat op afstand. Die boodschap doen voor die ander die dat nu niet kan. Hoe fijn is het dat bedrijven zoals bijvoorbeeld de horeca en bedrijven in de foodsector zich samenbundelen en eten of voedselpakketten aanbieden aan de kwetsbare mensen in deze tijd. We zitten er allemaal in dus laten we het samen doen en voor elkaar zorgen.
✅ Advies: Zorg ook goed voor de ander en bied je hulp aan

Sociale acceptatie

Daarmee raken we ook gelijk de derde laag: die van sociale acceptatie. Want door het wegvallen van de sociale contacten kunnen gevoelens van liefde, vriendschap, erbij horen en genegenheid ook veel minder gevoed worden. Of kunnen we in deze tijd van isolatie ook juist weer tijd en ruimte krijgen tot inkeer en aandacht geven aan wat nou werkelijk belangrijk is? Kunnen we meer aandacht geven aan onze naasten en mensen zoals kwetsbare ouderen en iedereen die door deze isolatie onze aandacht zo hard nodig heeft? Hoe simpel kan een extra telefoontje (facetime of skype) of een berichtje dan weer waardevol zijn.
✅ Advies: Geef elkaar meer aandacht

angst

Waardering

En hoe zit het met onze primaire behoefte aan waardering, de vierde laag? Er is op dit moment veel waardering voor de hulpverleners en alle mensen in de vitale beroepen. Er worden allerlei sympathieke acties op touw gezet om hen een hart onder de riem te steken: van een landelijk applaus en speciaal gemaakte songs tot bloemen en taarten. Dat is allemaal fantastisch en absoluut terecht, maar worden we zelf nog gewaardeerd? Of voelen we vooral frustratie omdat we ons werk niet meer kunnen uitoefenen, zorgen hebben over ons inkomen of moeite hebben met onze thuisquarantaine?
✅ Advies: Spreek meer je waardering uit naar de ander

Zelfontplooiing

Als laatste, vijfde, laag, is er dan nog de behoefte aan zelfontplooiing: zelfontwikkeling. Hoe zit het met jouw creatieve geest? Hoe ga je in deze tijd om met jezelf en de wereld? Hoe zul jij je verder ontwikkelen in en na deze tijd? Het is goed om waakzaam te zijn en veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Het is helemaal niet erg dat jij dat stukje angst met je mee laat reizen. Maar probeer de angst niet de leiding te geven dat het uitmondt in paniek, maar leid je angst.
✅ Advies: Sta eens stil bij waar je bang voor bent, wat de onderliggende angst is. Schrijf het op en bespreek het met iemand waarbij je je veilig voelt. Veelal zal hij/zij zich hierin ook herkennen en zo deel je samen je kwetsbaarheden en kun je tot goede en diepere gesprekken komen.

Sparringpartner

Angst kán je belemmeren om verder te gaan. Er gebeurt op dit moment enorm veel om je heen, maar zorg dat je de angst de baas blijft. Ik wil je graag helpen om met deze angst om te gaan. Samen kunnen we dit aan. We kunnen facetimen en skypen op de manier die in deze periode past en de gelegenheid geeft. Ik kan je coachen in deze periode en om weer vooruit te kijken en je voor te bereiden op het moment dat deze rare tijden achter de rug zijn. Want daarvoor heb je nu alle gelegenheid. Hoe voel jij je als persoon, als directeur, als manager, als werknemer, als collega? Misschien is het op dat vlak ook tijd voor verandering. Daarbij wil ik graag je coach zijn.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders