Wat ik doe als coach?

coach
Jolande in gesprek met Arjen Werners, Manager Global Employer Services bij Deloitte.

‘Maar wat houdt dat dan precies in?’, is nog weleens de vraag wanneer ik vertel dat ik coach voor mens en organisatie ben. Blijkbaar is dat niet voor iedereen even duidelijk, dus dan vertel ik met veel plezier over mijn passie. Want dát is hoe ik mijn werk zie. Om met de creatieve oplossingen die ik zoek, én vind, het beste uit mensen en organisaties te halen, dat geeft mij goede energie. En daar raak ik niet snel over uitgepraat.

‘Can-do-mentaliteit’

Het is mijn kracht om het beste in mensen naar boven te halen. Ik vind het heerlijk om hen te motiveren, te activeren, te verbinden en hun talenten in kaart te brengen. Niet alleen zij zijn blij met het beoogde resultaat, maar ik ook. Dat is ook kenmerkend voor hoe ik in het leven sta: een positief ingesteld persoon met inlevingsvermogen en een ‘can-do-mentaliteit’. Ik ben communicatief en sociaal sterk. Ik heb een mensgerichte instelling die altijd in ontwikkeling is en gaat voor het beste resultaat.

Zelfleiderschap

Veel mensen zijn zich soms niet bewust of heel onzeker over wie ze nou eigenlijk zijn en wat hun drijfveren, kwaliteiten en talenten zijn. Dat kan ertoe leiden dat ze problemen in hun leven ervaren doordat ze bijvoorbeeld niet de partner of baan kunnen kiezen die écht bij hun past. Niet het beste van zichzelf laten zien in hun werk of hun draai niet kunnen vinden. Of bijvoorbeeld een directeur of manager die het lastig vindt om leiding te geven en hierdoor in een burn-out raakt. Maar ook begeleid ik de manager die een carrièrestap kan maken met een coachtraject waardoor hij klaar is om die stap te zetten en promotie te maken. Door hen te coachen en te begeleiden, leer ik ze om het beste uit zichzelf te halen en hun talenten en kwaliteiten te ontdekken. Dat is zelfleiderschap, het zelf (weer) leiding nemen over je leven en werk.

Testen

Ook heb ik cliënten die hun baan zijn verloren of in hun werk niet op de juiste plek zitten. Tijdens het coachtraject zet ik persoonlijkheidstypetesten of leiderschapstesten in om hun drijfveren, kwaliteiten en leiderschapsstijl in kaart te brengen. Hierdoor krijgen ze meer inzicht in wie ze zijn. Door hen te motiveren, inspireren en te coachen om zelf weer de leiding over hun leven te nemen, worden ze zich weer bewust om datgene te vinden en te doen wat écht bij hen past. Waar ze gelukkig mee zijn.

HR-adviseur

Bedrijven vragen me bijvoorbeeld om de directeur of manager en de medewerkers te coachen. De ene keer is dat op het gebied van leiderschap of loopbaanontwikkeling, maar ik coach ook teams. Daarbij is zelfsturing en zelforganisatie de volgende stap van zelfleiderschap. Ik coach de teamleden individueel op hun talenten en kwaliteiten. En als team hoe ze beter met elkaar kunnen samenwerken. Het erkennen en herkennen van hun eigen en elkaars kwaliteiten en talenten levert een positieve meerwaarde in het samenwerken. Ik denk mee op organisatieniveau als HR-adviseur en kijk wat de organisatiestructuur is, en bij organisatieveranderingen wat de organisatie of het bedrijf nodig heeft. Wanneer er binnen een organisatie veranderingen plaatsvinden, coach en adviseer ik op strategisch niveau en begeleid ik tegelijkertijd op uitvoerend niveau de medewerkers en teams. Verder geef ik workshops en trainingen.

Inhouse recruiter

Als gevolg van organisatieveranderingen kunnen functies verschuiven, nieuwe functies of teams ontstaan. Ik breng in kaart wat de talenten van de medewerkers zijn om op die manier de functies en teams binnen het bedrijf (beter) of opnieuw in te vullen. Soms moeten daarvoor nieuwe mensen van buitenaf worden aangetrokken en ook die taak neem ik op me. Als inhouse recruiter ga ik op zoek naar geschikte kandidaten, ik voer de sollicitatiegesprekken, begeleid de assessments en adviseer de directie of het management over de geschikte kandidaten. Zo verzorg ik de hele sollicitatieprocedure van A tot Z.

Mijn missie

Ik voel me als een vis in het water als ik mensen kan motiveren en inspireren en bij kan dragen om het beste uit de mens en organisatie te halen zodat deze samen op een goede manier verder kunnen ontwikkelen. Dat is mijn missie!

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders