Hoe belangrijk is zelfontwikkeling?

zelfontwikkeling

Het is weer zover, de lange zomervakantie is voorbij en de kinderen gaan weer naar school. Ik zit me de laatste tijd vaak te bedenken hoe mooi het zou zijn als kinderen al vanaf de basisschool les krijgen in zelfontwikkeling. Eigenlijk zou dat net zo vanzelfsprekend moeten zijn als aardrijkskunde en geschiedenis. Het zou je leven zoveel gemakkelijker maken wanneer je dat van jongs af aan leert.

Vastgelopen

In mijn praktijk zie ik zoveel mensen die zijn vastgelopen of gestrest zijn. Ze weten niet goed wie ze zelf zijn en waar ze energie van krijgen. Daarom ben ik er een enorm voorstander van wanneer kinderen al op de basisschool en middelbare school leren waar hun grenzen liggen, wat ze leuk vinden en juist niet leuk. Dat ze zich ervan bewust zijn hoe ze tegen zichzelf aankijken en reageren naar de ander toe. Daar heb je de rest van je leven enorm veel profijt van.

Schooltijd

Helaas is dat nog niet zo. Je hebt natuurlijk wel vakken als maatschappijleer, maar dat is toch niet hetzelfde. En daarbij hangt het ook nog sterk af van degene die voor de klas staat. Misschien herken je dat wel wanneer je zelf terugdenkt aan je schooltijd. Die ene leraar, bij wie de hele klas aan de lippen hing als hij iets vertelde, zul je vast nooit vergeten. Maar aan die andere onderwijskracht, naar wie haast niemand luisterde omdat hij zo saai vertelde of geen orde kon houden, zul je ongetwijfeld ook nog herinneringen hebben.

Pestprotocol

Veel scholen hebben bijvoorbeeld wél een pestprotocol, wat overigens pas wordt ingezet als er al van alles aan de hand is. Maar bij zo’n pestprotocol draait het ook nog steeds om die ander en niet om jezelf. Als er aandacht aan pesten besteed wordt, gaat het er doorgaans vooral om dat je vriendelijk moet zijn voor die ander. Inderdaad: die ander. Begrijp me niet verkeerd: daar is natuurlijk niets mis mee, maar daarbij gaat het dus nog steeds niet om jezelf.

Anders

Het gaat erom hoe jíj naar de wereld kijkt. Dat is ongetwijfeld op een andere manier dan dat ik dat doe. Maar dat is prima. Het geeft niet als je anders bent dan een ander. Je bent immers uniek. Voor kinderen kan dat best lastig zijn. Als je uniek bent, ben je al snel een buitenbeentje. Je steekt boven het maaiveld uit en dat kán een trigger zijn om gepest te worden. Daarom zou het juist zo goed zijn als kinderen op jonge leeftijd al leren dat het niet uitmaakt wanneer ze een beetje anders zijn. Het ene kind is dol op buitenspelen, terwijl het andere kind het liefst met zijn neus in de boeken zit. En dat is allebei prima.

Aanpassen

Hoe fijn is het als je je fijn mag voelen in je eigen anders zijn? Veel volwassenen hebben van jongs af aan juist het tegendeel ervaren. Daardoor zijn ze zich gaan aanpassen aan wat de ander van hen verwacht, hebben ze nooit hun grenzen leren kennen, worden ze niet blij van wat ze doen. En tja, dát levert op den duur zoveel stress op dat je vastloopt.

Test

Maar het is nooit te laat om het tij te keren. Daar kun je vandaag een begin mee maken. Maak de test op mijn website maar eens. Het is een korte quick scan die slechts vijf minuten duurt. Als jij écht wilt weten hoe jij in het leven staat en waar jij energie van krijgt, is het die paar minuten zeker waard. Het kan een eerste stap naar een veel prettiger leven zijn. Jouw eerste stap in een stuk zelfontwikkeling, op weg naar de overtuiging krijgt dat jij er mag zijn. Waar wacht je nog op?

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders