Horecaman wordt uitvaartondernemer

loopbaancoaching

Mark had het helemaal gehad met corona. Hij kon het woord niet meer horen. Het had zijn hele leven op zijn kop gezet. Hij had altijd in het hotelwezen gewerkt. Wat ooit begonnen was als een baantje tijdens zijn studententijd had zich uiteindelijk ontwikkeld tot een prachtige carrière als accountmanager bij een restaurantketen. Totdat corona roet in het eten gooide. En dat had grote gevolgen. De toekomst van zijn baan was uiterst onzeker.

Faillissement afwenden

De kwartaalcijfers logen er niet om. Het bedrijf had in het eerste half jaar veel verliezen geleden. De kans was dan ook levensgroot aanwezig dat enkele restaurants afgestoten zouden moeten worden om het bedrijf niet in zijn geheel failliet te laten gaan. Veel van de werknemers zouden hun baan verliezen en ook het management zou daarbij niet gespaard worden. Mark vreesde daarom voor zijn baan.

Coach House

Maar wat moest hij dan? De gehele horeca heeft te lijden gehad onder de situatie die corona veroorzaakt heeft, dus veel kans op een baan bij één van de concurrenten was er niet. Mark is er de persoon niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten, en daarom is hij op internet gaan zoeken naar de mogelijkheden. Hij wilde zich alvast oriënteren op iets anders voordat hij daadwerkelijk op straat zou staan. Zodoende kwam hij op mijn website Coach House terecht en maakte hij een afspraak met me.

Out of the box

Het bleek voor Mark in eerste instantie wat lastig om ‘out of the box’ te denken. Hij bleef in zijn denkwijze erg hangen in de voor hem eigen en vertrouwde branche van de horeca. Daarom zijn we eerst begonnen met een aantal persoonlijkheidstype- en leiderschapstesten om Marks kwaliteiten en talenten te ontdekken. Die testen zet ik overigens altijd in bij mijn coachtrajecten. Het zorgt voor inzicht bij de coachee: wie is hij nu eigenlijk precies is en wat past er bij hem? Waar wordt hij gelukkig van en waar krijgt hij energie van?

Eyeopener

De uitkomsten van de testen waren voor Mark echt een eyeopener. Zo kwam hij er onder meer achter dat een managementfunctie ontzettend veel energie van hem vraagt. Dat had hij zich nooit zo gerealiseerd. Mark is echt een mensenmens die graag iets voor een ander wil betekenen. Als leidinggevende werkte hij zichzelf daar vaak mee in een onmogelijke spagaat. Toen Mark eenmaal de gedachte aan een baan in de horeca durfde los te laten, kwam er ruimte voor nieuwe inzichten.

Natuurlijke leiderschapsstijl

Gaandeweg het traject leerde Mark zijn natuurlijke leiderschapsstijl kennen van waaruit hij weer volledig de regie over zijn leven kreeg. Hij besloot om een andere weg in te slaan in een richting die hij zelf nooit voor mogelijk heeft gehouden: de uitvaartbranche. Na een goed en eerlijk gesprek met zijn werkgever kreeg hij de ruimte en vrijheid om, naast de opleiding die hij in de avonduren doet, één dag in de week te mogen meelopen met een bevriende uitvaartondernemer om de kneepjes van het vak te leren.

Loopbaancoaching

Mark is ontzettend blij met de loopbaancoaching. ‘Ik was zelf nooit op het idee gekomen om dit te gaan doen’, zei hij me laatst. ‘Ik ben zó blij dat jij me dat duwtje in de rug hebt gegeven. Ik krijg hier weer energie van. Het is fantastisch om écht iets voor een ander te kunnen betekenen. Dit werk heeft diepgang en geeft me enorm veel voldoening.’ En zo geldt dat ook voor mij.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders