Mijn (terug)blik op 2020

2020

Als ik mijn blogs van het afgelopen jaar nog eens nalees, beleef ik alles weer opnieuw. De laatste maand van het jaar is voor mij sowieso altijd een moment van zelfreflectie. Wat is er allemaal gebeurd? Wat ging goed en wat kan beter? Het jaar 2020 is in geen enkel opzicht te vergelijken met al die andere jaren. De hele wereld stond én staat weer opnieuw op zijn kop. En mijn wereld ook. Een wereld waarin niets meer vanzelfsprekend is. Een wereld waarin alles draait om corona. Het bracht veel angst, verdriet, zorgen, maar uiteindelijk ook creativiteit, veerkracht en hoop met zich mee.

Passie

Het jaar begon als alle andere. Ik was druk met mijn passie, want dát is wat mijn werk voor mij is. Het beste in mensen en organisaties naar boven halen. Die ander tijdens een coachtraject inzicht in zichzelf laten krijgen zodat een weloverwogen carrièreswitch kan worden gemaakt. Mensen die vastlopen of in een burn-out zijn terechtgekomen weer op weg helpen. In bedrijven de directeur, manager of medewerkers coachen of op organisatieniveau als HR-adviseur meedenken. Ik vind het heerlijk als ik mensen kan motiveren en inspireren zich verder te ontwikkelen. Hen dat stukje zelfontwikkeling en zelfleiderschap mee te geven. Dát is wat ik het liefste doe.

Corona

Maar toen ineens, in maart, was daar corona. Het virus, wat eerst nog een ver-van-ons-bed-show was, werd in no time een realiteit die ook in ons land veel slachtoffers maakte. Als ik heel eerlijk ben, was ik in het begin best een beetje in paniek. Corona was nog die grote onbekende die vreselijke dingen veroorzaakte. Ik was vreselijk bezorgd om familie en vrienden die besmet raakten door het coronavirus. Ik was bang om hen te verliezen, maar ook bang om zelf ziek te worden. En daarnaast waren er natuurlijk ook zorgen over mijn onderneming. Door de lockdown lag alles immers stil. Het cancelen en ‘on hold’ zetten van coachopdrachten binnen bedrijven zorgde voor een flinke aanslag op mijn financiële zekerheid.

Fases

Door die paniek voelde ik me in eerste instantie helemaal lamgeslagen. Maar doordat het hele leven werd stilgelegd, viel ook alle ruis weg en kwam er een zekere rust over me. Er was ineens tijd om naar binnen te kijken. Tijd voor zelfreflectie. Tijd om overbodige ballast op te ruimen en te analyseren wat ik nu eigenlijk wilde. En dat gaf zóveel energie en inspiratie! Zo ben ik betrokken geweest bij het initiatief ‘Huizen Onderneemt, ook NU!’ waarbij andere ondernemers werden geïnterviewd over hoe zij met de coronamaatregelen omgingen. Wát een inspiratie kwam daarbij vrij. Geweldig! Niet meer kijken naar wat niet meer mocht, maar juist focussen op wat allemaal nog wél kan en mag. Omdenken en flexibel zijn. Meebewegen.

Aanpassingen

Gelukkig kwam het openbare leven in mei weer langzaam op gang. Met de nodige aanpassingen uiteraard. Het verplichte thuis zitten, had ook bij veel andere mensen tot zelfreflectie geleid. Een aantal van hen, die zonder werk waren komen te zitten of tot het inzicht kwamen niet gelukkig te worden van de huidige baan, mocht ik coachen op weg naar een carrièreswitch. Soms heb je nu eenmaal een duwtje in de rug nodig om tot de juiste inzichten te komen. Met behulp van diverse testen werden hun kwaliteiten, wensen en doelen duidelijk in beeld gebracht, zodat ze nieuwe stappen konden maken.

Nieuw lockdown

Dit najaar kregen we te maken met een tweede golf aan besmettingen. Gelukkig sloeg bij mij niet opnieuw de paniek toe, ook niet toen in december opnieuw een lockdown werd afgekondigd. Natuurlijk was ik opnieuw even lamgeslagen toen dit bericht naar buiten kwam. Want nog steeds is er die zorg om de gezondheid van mijn dierbaren en mijzelf. Het wordt weer een moeilijke tijd, maar ik voel ook de veerkracht in mijzelf, het vertrouwen dat we hier weer bovenop gaan komen, het geloof dat er een betere tijd aankomt.

Mogelijkheden

Misschien wordt het nooit meer zoals het was, maar we kunnen elkaar helpen, door ons te focussen op de mogelijkheden in plaats van op de beperkingen, de moed erin te houden! Dat zal soms gemakkelijker gezegd dan gedaan zijn, maar ook dát is zelfleiderschap. Dat gun ik jou ook. En als ik jou daarbij op weg mag helpen, door gesprekken via online mogelijkheden of tijdens een gezamenlijke wandeling in de buitenlucht, wil ik graag je coach zijn!

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders