Zelfleiderschap is weten wie je bent en daar voor staan

zelfleiderschap

Altijd was er dat stemmetje in haar achterhoofd: ‘Je bent niet goed genoeg. Dat kun jij toch niet.’ Altijd voelde ze die onzekerheid. En dat zat Joyce behoorlijk dwars. Vooral toen er zich een nieuwe kans aandiende. Maar ja, kón ze dit wel? Had men niet veel te hoge verwachtingen van haar?

Pesten

Als kind al was Joyce stil en bescheiden. Ze werd vaak gepest op school en werd bij de gymlessen altijd als laatste gekozen. Niemand wilde haar in het team, want Joyce was toch nergens goed in. Behalve in rekenen dan, en door het huiswerk van klasgenootjes te maken, mocht ze af en toe meedoen op het schoolplein.

Cijfers

Eenmaal op de middelbare school ontdekte Joyce haar passie voor wiskunde en economie. Cijfers hadden geen geheimen voor haar, deden haar geen pijn en stelden haar niet teleur. De keuze voor een vervolgopleiding was dan ook snel gemaakt en inmiddels was Joyce al weer jaren financieel consultant bij een groot internationaal accountantskantoor. Als financieel consultant bloeide ze op, kwam ze helemaal in haar kracht. Met haar enthousiasme en liefde voor het vak wist zij haar klanten met grote vraagstukken te bedienen. Zelfs de ‘moeilijkste’ klanten liepen met haar weg. Ze had eigenlijk geen lastige of moeilijke klanten, integendeel met die zogenaamde ‘moeilijke’ klanten had zij juist een heel goede klik en ze behandelden haar altijd met respect!

Trainingen geven

En juist dáárom was ze nu gevraagd voor die nieuwe functie waarbij ze, naast haar vaste werkzaamheden, ook één dag per week collega’s moest opleiden en trainen in allerhande vraagstukken op vakgebied, maar bijvoorbeeld ook in de omgang met ‘lastige’ klanten. Maar kón ze dat wel? Moest zíj anderen iets leren? Zij, die juist altijd tegen anderen opkeek en zichzelf nooit de moeite waard vond? Hoe langer ze erover nadacht, des te meer de twijfel toesloeg: was ze wel goed genoeg?

Zelfleiderschap

Op aanraden van een oud-collega, die ik in het verleden mocht coachen in zelfleiderschap, kwam Joyce bij mij terecht. Zelfleiderschap is de enige effectieve manier om goed met uitdagingen om te gaan. Ieder mens heeft zijn kwaliteiten en valkuilen en alleen met zelfleiderschap weet je exact welke kwaliteiten je hebt en je valkuilen te herkennen en begrijpen hoe daarmee om te gaan.

Beperkende overtuigingen

Joyce’ kwaliteit was duidelijk de natuurlijke gave om zowel de meest ingewikkelde vraagstukken helder te krijgen als het omgaan met mensen. Door de beperkende overtuigingen die haar sinds haar vroege jeugd van buitenaf waren opgelegd, zag de Joyce dit zelf echter niet. Ze had immers zó vaak te horen gekregen dat ze niks kon, dat dát haar waarheid was geworden.

Valkuilen

Samen zijn we aan de slag gegaan om dat doemdenken aan te pakken. Het was voor Joyce een proces van bewustwording van wie ze werkelijk is en wat ze kan. Een proces waarin ze langzaam maar zeker ontdekte dat ze absoluut de moeite waard is en beslist enorm veel dingen goed doet. Eén van de momenten in dat proces staat me nog heel duidelijk voor ogen. Ik vroeg Joyce om voor de spiegel te gaan staan terwijl ze zich inbeeldde dat ze een ‘moeilijke’ klant aan de telefoon had met wie ze gecompliceerde materie moest bespreken. Toen het haar lukte om ín dat gevoel te gaan staan, zag ik haar voor mijn ogen veranderen. De lichtjes in haar ogen begonnen te stralen en ineens zag ze daar zelf ook die pauw met veren staan. Zó mooi!

Intuïtie

Heel toevallig is intuïtie leidraad in 2021. En juist met die intuïtie zijn we aan de slag gegaan. Joyce vertrouwt er nu veel meer op om naar haar intuïtie te luisteren. Natuurlijk is daar nog regelmatig die valkuil in de vorm van dat stemmetje dat ze het toch niet kan. Maar ze realiseert zich nu dat dat een valkuil is, en wat ze eraan moet doen om de regie weer in eigen handen te nemen: uit volle overtuiging doen waar ze goed in is.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders