Hun bedrijf is weer klaar voor de toekomst

bedrijf
Bert en Ilse hadden op 1 januari 2020 het familiebedrijf van hun vader officieel overgenomen. Al van jongs af aan draaiden ze mee in de drukkerij die hun opa ooit begonnen was. De laatste jaren had hun vader steeds meer directietaken aan hen overgelaten en sinds de overname was hij ook met zijn overige werkzaamheden gestopt om van een welverdiend pensioen te genieten.  

Hiërarchie

Nu zij zelf aan het roer stonden, wilden Bert en Ilse graag de nodige veranderingen doorvoeren. Zo wilden ze onder meer af van de hiërarchische manier van leiding geven zoals hun vader en opa dat altijd hadden gedaan. ‘Dat past niet bij ons en is ook helemaal niet meer van deze tijd’, vond Ilse. ‘Wij willen juist naast onze werknemers staan en hen meer aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel en motiveren om eigenaarschap te nemen op de dingen die ze doen.’  

Reorganisatie uitgesteld

Er waren dan ook al vergevorderde plannen voor een grootscheepse reorganisatie toen het coronavirus zijn intrede deed in Nederland. Dat had de nodige gevolgen voor de drukkerij. Verschillende grote klanten van het bedrijf zetten hun opdrachten ‘on hold’ en daardoor werden de reorganisatieplannen in eerste instantie uitgesteld. Bert: ‘De toekomst was ineens onzeker en daarom wilden we eerst even afwachten hoe een en ander zich zou ontwikkelen. Om die reden werden de arbeidsplaatsen die vrijkwamen, nadat enkele werknemers via natuurlijke weg afvloeiden, in eerste instantie ook niet meteen weer opgevuld.’  

Lockdown

Gelukkig had de drukkerij genoeg reserves om die eerste lockdown te doorstaan. Sterker nog, er werden zelfs nieuwe initiatieven en creatieve plannen ontwikkeld om extra inkomen te genereren. Mede dankzij de fantastische inzet van de werknemers was de drukkerij al met al heel goed door de crisis heen gekomen. Het werd echter ook steeds duidelijker dat met het loslaten van de hiërarchische manier van leiding geven, zonder een goed en duidelijk alternatief, de structuur intern niet meer helemaal duidelijk was. En dat begon steeds vaker voor problemen te zorgen.  

Zelfsturend vermogen

Via via kwamen Bert en Ilse dan ook op een gegeven moment bij mij terecht met het verzoek om mee te kijken met de reorganisatie en hen bij te staan bij het implementeren van zelfsturend vermogen binnen hun bedrijf. Hierbij zouden er wel kaders blijven, maar daarbij was het aan mij om hen te begeleiden in het proces waarbij elke werknemer leerde meer zelfleiderschap uit te oefenen.  

Zelfleiderschap

Een eerste stap in zo’n proces is om het management hierin te begeleiden, want alleen wanneer je als top van een bedrijf zelf leert wat zelfleiderschap is, kun je dit ook naar de andere lagen uitrollen in de vorm van teamcoaching. Ik ben gaan meekijken hoe de teams binnen het bedrijf waren samengesteld en of er nog functies veranderd konden worden.  

Beter tot zijn recht

‘Gelukkig kon Jolande voorkomen dat er banen geschrapt moesten worden’, vertelt Ilse opgelucht. ‘En daar zijn we ontzettend blij om, want sommige werknemers werken hier al tientallen jaren. Door goed te kijken naar waar iedereen goed in is en wat verder ontwikkeld kan worden, hebben er intern verschillende verschuivingen plaatsgevonden, waardoor iedereen nu veel beter tot zijn recht komt. Vanwege de beperkende coronamaatregelen werden de teams online, via Microsoft Teams, gecoacht en getraind in persoonlijke ontwikkeling en zelfleiderschap.’  

Positieve vibe

Bert: ‘Dit heeft gezorgd voor een positievere vibe binnen het bedrijf. Iedereen is veel meer betrokken, toont initiatief en verantwoordelijkheid. Ik weet zeker dat als we Jolande niet hadden ingeschakeld, we nooit zo’n goed resultaat hadden bereikt. Dat liet zich gelijk al goed zien tijdens de tweede lockdown van afgelopen winter. Het is mooi om te zien hoe iedereen zich persoonlijk ontwikkeld heeft. We zijn nu weer een stabiele organisatie en ik kijk dan ook met vertrouwen de toekomst tegemoet.’ Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.
Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders