Tip: maak tijd voor zelfreflectie

zelfreflectie

Eigenlijk zou ieder mens zo nu en dan eens een moment van zelfreflectie moeten inplannen. In de praktijk kom je daar echter zelden aan toe door de dagelijkse ratrace. We hebben het immers allemaal druk en beginnen iedere dag weer met een overvolle agenda. Behalve in de vakantie. Dan hoef en moet je even helemaal niets. En juist dát is een perfect moment om alles van de afgelopen tijd eens goed te overdenken.

Gedachten

Want hoe gaat het nu eigenlijk écht met je? Waar ben je de afgelopen maanden tegenaan gelopen? Wat zou je ermee willen doen? Waar zou je anders mee willen omgaan? Dit soort gedachten hoeven natuurlijk helemaal niet alleen maar werk gerelateerd te zijn, maar kunnen ook gaan over bijvoorbeeld je relatie, gezondheid of financiën. In het dagelijks leven val je vaak terug op vertrouwde patronen, omdat het extra inspanning kost om je routines te veranderen. Maar ben je er, als je er eens goed over nadenkt, ook echt tevreden en gelukkig mee?

Overzicht creëren

Je vakantie is dé perfecte tijd voor zelfreflectie. Dat punt van overzicht. Op die berg of onder die boom of gewoon lekker op die luie stoel in de zon. Overzicht creëren. En ineens kunnen dan die bekende kwartjes vallen voor de uitdagingen die al zo lang om een oplossing vragen. Ineens kun je dan tot het inzicht komen dat de tijd rijp is voor die carrièreswitch, je mogelijkheden ziet om de lening die zo zwaar op je schouders drukt eerder af te lossen of je je uren anders kunt indelen zodat je eindelijk dat boek kunt gaan schrijven dat al zo lang in je hoofd zit of het tijd is voor een nieuwe opleiding.

Ideeënboekje

Natuurlijk gaat vakantie ook vooral om ontspannen en is het niet de bedoeling dat je hersens overuren maken. Dat was dan ook het advies dat ik één van mijn cliënten meegaf die ik coachte in zelfontwikkeling, nadat ze was vastgelopen in haar werk. Ze stond op het punt om voor twee weken op vakantie te gaan naar de zon, en vond het nog steeds lastig om keuzes te maken. Om dat voor haar wat gemakkelijker te maken, gaf ik haar na onze laatste sessie voor haar vakantie een klein schrijfboekje mee om alle ideeën die haar tijdens haar vakantie te binnen schoten in te noteren. Op die manier zouden ze niet in haar hoofd blijven rondspoken en kon ze ze loslaten.

Keuzes

Na haar vakantie nam ze het boekje mee naar onze coachingsessie. Op de eerste bladzijden stond veel tekst, maar verderop was het soms een enkel woord, een citaten, berekeningen of tekeningetjes. Opgetogen legde ze uit dat ze tot heel nieuwe inzichten was gekomen en ze knopen ging doorhakken. Het had een paar dagen geduurd voordat ze zich had kunnen overgeven aan het niets doen, maar daarna deed ze veel inspiratie op. Ze had uitgerekend dat ze de financiële ruimte had om een dag in de week minder te gaan werken, waardoor ze meer tijd had voor haar gezin en zichzelf. Iets waarvan ze tijdens haar vakantie had gemerkt dat dat haar veel energie gaf.

Inzicht

Weet jij al hoe jij je eerstvolgende vakantie gaat invullen? Of je nu weggaat of thuisblijft, zo’n schrijfboekje is echt een aanrader. Het creëert overzicht. Je zult zien dat je het buiten je vakanties om ook blijft gebruiken en het voor jou een bron van inspiratie wordt. Fijne vakantie!

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches