Ze had geen depressie, maar een bore-out!

bore-out

Iris werkte al zo’n tien jaar bij het bedrijf dat mij destijds als coach had ingeschakeld. Haar manager had gevraagd of ik eens met haar wilde praten. Ze leek in niets meer op de Iris van voorheen, toen ze het enorm naar haar zin had in het bedrijf. De laatste paar jaar was ze steeds stiller geworden en leek ze meer moeite te hebben haar werkzaamheden, waar ze normaal gesproken haar hand niet voor omdraaide, af te krijgen. Hij had al eens aan een burn-out gedacht, maar was eigenlijk bang dat het dieper zat en Iris een depressie had.

Goed onderzoek

Toen ik met haar kennismaakte, maakte ze inderdaad een vermoeide en gelaten indruk. Alhoewel ze inderdaad de fysieke verschijnselen van een burn-out had en eigenlijk alles haar teveel was, twijfelde ik of er inderdaad een depressie onder zat. Als er inderdaad sprake was van een depressie was ik niet de aangewezen persoon om Iris te begeleiden. Daarom was het éxtra belangrijk om met goed onderzoek te kijken waar deze klachten vandaan kwamen.

Bore-out

Met een test hiervoor, die vooral gericht is op hoe de directe omgeving, sfeer en werk ervaren worden, kon ik al snel een eerste analyse maken: Iris had geen depressie en ook geen burn-out, maar juist een bore-out! Een burn-out kan ontstaan wanneer je te veel hooi op je vork neemt en geen grenzen kunt stellen. Bij een bore-out is het tegenovergestelde het geval: je werk is niet (meer) interessant, je werkt onder je niveau, je begint je te vervelen en krijgt steeds minder interesse in de dingen die je doet. Omdat de fysieke klachten van een burn-out en bore-out erg op elkaar lijken, wordt een bore-out vaak voor een burn-out, en soms zelfs voor een depressie, aangezien.

Kern van de klachten

Daarom is het ook zo belangrijk om de kern van de klachten goed naar boven te krijgen. Want wanneer je in het hokje ‘depressie’ verzandt, kom je in een heel ander traject terecht, waarbij je, als je inderdaad een bore-out hebt, helemaal niet gebaat bent.

Nieuwe fases

Samen met Iris ben ik gaan kijken hoe het kwam dat haar baan haar geen uitdaging meer bood. Eigenlijk is het sowieso verstandig om je kennis en interesses elke tien jaar eens kritisch tegen het licht te houden. In je leven maak je namelijk diverse fases door. Je blijft je immers ontwikkelen en in je persoonlijke leven kan ook van alles veranderen waardoor je andere behoeftes krijgt. Grofweg elk decennium kom je daardoor in een nieuwe fase. Eigenlijk moet je dan opnieuw ontdekken waar je energie van krijgt, waar je warm voor loopt, waardoor je geprikkeld wordt.

Uitdaging

Bij het sparren over wat Iris meer kon prikkelen, hebben we ook haar manager betrokken. Doordat hij meedacht, ontstond de mogelijkheid om bepaalde managementtaken bij Iris neer te leggen. Taken waar zij de juiste capaciteiten voor had, én die haar tegelijkertijd ook heel veel uitdaging boden. Deze werkzaamheden boden haar in de toekomst ook mogelijkheden om door te groeien naar een functie als manager.

Energie

Na die beslissing heb ik Iris nog een paar keer gesproken en ik zag haar zienderogen opbloeien. Ze kreeg er zichtbaar energie van. Ze straalde gewoon. Haar manager was ook blij met de verandering. Hij zag de ‘oude’ Iris weer terug én was erg blij dat zij hem enkele taken uit handen had kunnen nemen, want daar vaarde het hele team wel bij.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches