Hoe zit het met jouw zelfontwikkeling?

zelfontwikkeling

Diana (45) had het gevoel dat ze in de herfst van haar leven was aanbeland. Haar taak zat erop sinds haar dochter het nest had verlaten om in een stad aan de andere kant van het land te gaan studeren. Ineens waren Rob en zij weer met zijn tweeën. Rob begreep haar gevoelens niet goed, hij vond de rust in huis wel lekker, maar Diana miste de bedrijvigheid die een gezin met opgroeiende pubers met zich meebracht. Alleen haar parttime baan op het accountantskantoor doorbrak de lege dagen die voor haar lagen een beetje. Maar terwijl ze het werken altijd leuk had gevonden, kostte het haar nu alleen maar steeds meer energie.

Persoonlijke ontwikkeling

Via via kwam Diana bij mij terecht. Ze maakte een sombere indruk. Haar leven was in een andere fase terechtgekomen en ze wist zich er geen raad mee. Al was Diana altijd (parttime) blijven werken, sinds de komst van haar dochter was het moederschap voor haar de belangrijkste functie geweest. Op het behalen van de verplichte PE-punten na (de Permanente Eductie uren die registreren of er voldoende tijd aan scholing en ontwikkeling wordt besteed), die ze als accountant jaarlijks moest halen, was haar eigen persoonlijke ontwikkeling als het ware op een zijspoor gezet. Haar zelfontwikkeling was vrijwel stil komen te staan. De wereld om haar heen was echter voortdurend aan verandering onderhevig. En nu haar dochter was uitgevlogen, liep Diana vast.

Coachtraject

Tijdens haar coachtraject zijn we samen op zoek gegaan. De oorzaak van haar sombere gedachten en gevoelens waren vrij helder, maar wat kon haar daar weer uithalen? Waar lag haar passie? Waar werd ze gelukkig van? Waar kreeg ze energie van? Hoe kon ze patronen die niet voor haar werkten doorbreken?

Confronterend

Vooral het loslaten was voor Diana erg lastig. Altijd had ze klaargestaan voor haar kind, en nu moest ze aan de zijlijn toekijken. Met haar hoofd voelde ze wel dat dit hoort bij het volwassen worden, maar haar hart vertelde een heel ander verhaal. Onze gesprekken waren voor haar soms best confronterend, maar het bracht vooral nieuwe inzichten. Eén van die inzichten was het zoeken naar een nieuwe invulling van een leven dat niet meer om de kinderen draaide, maar waarin zij zelf de hoofdrol vervulde. Paste haar baan bijvoorbeeld nog wel bij haar?

Sparren met ondernemers

Eén van de tools die ik daarbij altijd gebruik is een aantal testen, waardoor ik inzicht krijg in de persoonlijkheid en talenten van mijn cliënten. Bij Diana kwam eruit dat haar werk haar weinig uitdaging meer bood. Ze had het wel een beetje gehad. Vooral het bijhouden van haar PE-punten ging haar steeds meer tegenstaan. Het enige waar ze nog wel plezier aan beleefde, waren de gesprekken met cliënten. Sparren met ondernemers, met hen meedenken en hen van advies voorzien. Dat vond ze leuk. Daar kreeg ze nog wel energie van.

Twijfels

Tijdens onze gesprekken kwam steeds weer naar voren dat Diana wat voor een ander wilde betekenen. Hen wilde helpen. Hen van advies wilde voorzien. Toen ik opperde dat ze een goede personal coach voor ondernemers in het mkb zou zijn, moest ze daar in eerste instantie niets van weten. Nee, dat zou ze vast niet kunnen. Een eigen onderneming starten en dan ook nog eens anderen van advies voorzien?

Zelfontwikkeling

Toch heb ik met die opmerking een zaadje bij haar geplant, en in de maanden daarna, toen ik haar mocht begeleiden in haar zoektocht naar zelfontwikkeling, groeide dat zaadje uit tot een mooie en stevige plant. Vier maanden geleden schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel. Inmiddels heeft ze al een bescheiden klantenkring opgebouwd, voornamelijk dankzij mond-tot-mondreclame, want haar gedegen kennis van het financiële aspect wordt door haar cliënten als een belangrijke USP gezien.

Quality time

Het is geweldig om te zien dat Diana zich inmiddels helemaal prettig voelt in de nieuwe fase in haar leven. Een fase waarin ze zich helemaal stort op haar nieuwe onderneming en zelfs stiekem geniet van de quality time die zij en haar echtgenoot nu weer veel meer hebben sinds hun dochter de deur uit is. In de weekenden trekken ze er dan ook regelmatig op uit, zodat ze zich weer helemaal kan opladen voor de nieuwe werkweek waarnaar ze dan alweer uitkijkt.

Koffie staat klaar

Hoe zit het met jouw zelfontwikkeling? Heeft jouw persoonlijke ontwikkeling ook te lang stil gestaan en loop je daarin vast? Laat mij je helpen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. De koffie staat klaar!

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders