Zelfreflectie: hoe was jouw jaar?

zelfreflectie

Alhoewel ieder moment van het jaar in feite geschikt is om de tijd die achter je ligt eens goed te overdenken, is voor mij het eind van het jaar altijd dé tijd voor zelfreflectie. De balans opmaken, terugkijken naar de maanden die achter me liggen. Het is weer een mooi leermoment. Een moment wat inzichten biedt. Dat gun ik jou ook en daarom leg ik je uit hoe ik dat altijd aanpak.

Maak een reflectielijst

Neem er echt even de tijd voor als je wilt terugkijken op het jaar dat achter je ligt. Pak een vel papier en zet in het midden een verticale streep. Aan de linkerkant schrijf je vijf situaties van het afgelopen jaar waar je blij van werd: successen, mooie momenten, positieve dingen. Aan de rechterkant schrijf je vijf punten die minder goed gingen. Zo krijg je op een heel eenvoudige manier inzicht in wat jou het afgelopen jaar onder meer heeft beziggehouden. Een stukje zelfreflectie en een mooie traditie om nu mee te beginnen. Want als je dit jaarlijks doet, kun je heel mooi het verloop van je visie en missies volgen en eventuele terugkerende struikelblokken leren herkennen.

Tijd voor zelfreflectie

Even weer terug naar het papier waar je, als het goed is, tien dingen op hebt genoteerd. Wat leer je hieruit? Wat waren je inzichten? Heb je er veel of juist weinig tijd aan besteed? Heb je je doelen bereikt die je voor dit jaar in gedachten had of, zo nee, wat is ervoor nodig om ze alsnog te bereiken? Kom je, door deze analyse, wellicht ook bepaalde gewoontes tegen die meer aandacht nodig hebben? Dat laatste hoeft natuurlijk niet op zakelijk niveau te zijn, maar kijk ook eens naar je gezondheid, financiële situatie, liefde, relatie, vrienden en familie, tijd voor jezelf, je carrière en je persoonlijke ontwikkeling.

Stapje voor stapje

Geef jezelf voor elk van deze punten een rapportcijfer. Natuurlijk hoop ik dat je allemaal mooie cijfers hebt, maar de kans is groot dat er ook wat magere zesjes of misschien zelfs wel onvoldoendes tussen zitten. En juist die onvoldoendes zijn interessant. Want het geeft je inzicht waaraan je het volgende jaar kunt werken. Zaken die extra aandacht nodig hebben. Je kunt er zelfs doelen van maken, en streven naar een dikke acht voor volgend jaar. Doe dat overigens vooral stapje voor stapje. Verwacht niet dat je dat over een maand al voor elkaar hebt, maar pak je reflectielijst er iedere maand of kwartaal eens even bij. Ben je ervan afgeweken? Wees dan niet te kritisch op jezelf.

Wees dankbaar

Hoe jouw reflectielijst er ook uitziet, wees vooral dankbaar voor wat je het afgelopen jaar hebt bereikt en geleerd. Want ook van die rechterkant van je lijstje kun je veel geleerd hebben. Het biedt nieuwe inzichten die je als een wijze les kunt meenemen naar volgend jaar.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders