‘Die TMA talentenanalyse maakte alles duidelijk’

talentenanalyse

Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren. Ze hoopte daar tijdens haar tussenjaar achter te komen én ze wilde die tijd ook benutten om wat te gaan reizen. Het geld dat ze daarvoor nodig had, kon ze mooi verdienen als office assistant bij een logistiek bedrijf.

Carrière gemaakt

‘Ik had er al een vakantiebaantje, en mocht langer blijven. Toen ik al vrij snel promotie kreeg, verdwenen mijn reis- en studieplannen steeds verder naar de achtergrond. Het is er dan ook nooit meer van gekomen, want ik maakte een mooie carrière door’, lacht Jessie. ‘Na verschillende interne opleidingen mocht ik me als destijds 30-jarige uiteindelijk hoofd planner noemen en stuurde ik een middelgroot team aan. En alhoewel ik daar best trots op was, voelde ik me op een gegeven moment toch niet meer gelukkig met mijn baan. Intern speelde het één en ander én ik had gewoon het gevoel dat ik niet alles uit mezelf haalde. Dat er meer in zat. Maar dat kon ik niet kwijt in mijn werk.’

Talentenanalyse

Jessie: ‘Was het tijd voor een carrièreswitch? Zou ik eens rond gaan kijken naar een andere baan? In mijn zoektocht naar wat ik dan zou moeten gaan doen, ben ik bij Jolande van Coach House terechtgekomen. Zij heeft me heel goed geholpen te ontdekken wat mijn talenten en drijfveren zijn. Dat deed ze onder andere door het afnemen van verschillende testen. Vooral de TMA analyse is me heel goed bijgebleven, een analyse waarbij je talenten en drijfveren gemeten worden. Zodat je echt inzicht krijgt wat je talenten zijn en waar je energie van krijgt. Ook worden je competenties gemeten bij bepaalde functies of rollen en die je kunt (verder) ontwikkelen.’

Drijfveren en talenten

‘Door die analyse bracht Jolande mijn drijfveren en talenten in kaart. Daardoor werd het mij bijvoorbeeld heel duidelijk dat ik minder geschikt ben in het leiding geven aan een groep, omdat ik toch veel individueler ben ingesteld dan ik dacht en het me veel energie kost om een heel team voor een bepaald project mee te krijgen. Het werd door de jaren heen steeds commerciëler en er werden eisen gesteld. Ik vond het lastig om het team daarin mee te krijgen, maar ik moest er natuurlijk wel voor zorgen dat mijn team volgens die procedures werkte’, blikt Jessie terug.’

Vertrouwenspersoon

‘Aan de andere kant haalde ik wel veel voldoening in het luisteren naar verhalen van collega’s die tegen problemen aanliepen, thuis of op het werk. Ik probeerde hen soms te helpen. Daar kreeg ik echt energie van en het triggerde mij ook weer om te kijken hoe ik hier het beste mee om kon gaan. Pas doordat deze TMA analyse dit soort dingen uitwees, realiseerde ik me dat dat ook echt klopte. Al sparrend met Jolande heb ik toen onderzocht waar mijn toekomst lag en wat ik moest ontwikkelen en doen om dat te bereiken.’

Talent Management Analyse

‘En weet je waar voor mij die toekomst ligt? In een functie als vertrouwenspersoon. Ik heb al een paar opleidingen gevolgd hierin waardoor ik bepaalde competenties verder heb kunnen ontwikkelen én ik kreeg de mogelijkheid om een dag per week tijd in te plannen om de rol als vertrouwenspersoon binnen het logistiek centrum in te zetten. Ik heb al een paar medewerkers mogen begeleiden. Met positief resultaat! Het geeft me veel energie om zoiets te kunnen betekenen voor collega’s. En voor de toekomst wil ik me verder en nog meer gaan inzetten als vertrouwenspersoon.’

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders