Zelfreflectie: dat moet je gewoon af en toe doen

Zo af en toe is het goed om jezelf eens een spiegel voor te houden. Zelf heb ik tijdens mijn vakantie altijd zo’n moment van zelfreflectie. Ben ik nog steeds op de goede weg? Ben ik op het gebied van mijn werk en in mijn privésituatie nog in balans met wat ik doe? Gelukkig kan ik daar nog steeds volmondig ‘ja’ op antwoorden. Toch zie ik in mijn praktijk na de vakantieperiode vaak een toename aan cliënten die tot de conclusie zijn gekomen dat het tijd is om een andere weg in te slaan. Dat was ook bij Esmee het geval.

Happy single

Esmee (36) is een intelligente en succesvolle vrouw. Ze had een goede baan. Het leven lachte haar toe, maar toch knaagde er iets van binnen. Vooral na haar laatste vakantie. Ze had een prachtige trip door Mexico gemaakt. Meestal ging ze met een goede vriendin op vakantie, maar dit keer ging ze ‘alleen’ en had ze voor een georganiseerde groepsreis gekozen. Vreemd genoeg had ze zich tijdens de reis vaak eenzaam gevoeld. Ondanks het feit dat ze zichzelf altijd ‘happy single’ noemde, begon ze een vaste partner ineens als een gemis te ervaren. Ze verlangde naar een wederhelft. Een soulmate.

Geen voldoening meer

Verder had de grote kloof tussen arm en rijk in het fascinerende land haar zelfreflectie geprikkeld. Esmee leidde een luxe leventje. Ze verdiende goed en kon zich in principe alles veroorloven wat haar hartje begeerde. Maar maakte haar dat nu echt gelukkig? Ze voelde zich bijna schuldig als ze terugdacht aan de arme straatkinderen die ze in Mexico had gezien. Ineens voelde haar leven niet meer in balans. Haar privéleven voelde leeg en eenzaam. En haar luxe leventje, dat ze zich dankzij haar managementfunctie bij een multinational kon veroorloven, gaf totaal geen voldoening meer. Het leek daar alleen maar om nóg meer winst maken te gaan. En dat stond haar ineens ontzettend tegen. Hoe moest ze verder?

Nieuwe baan

Dat was het moment dat Esmee contact met mij opnam. Een coach leek haar een handig idee om de balans terug te vinden. Samen zijn we gaan ontdekken wat ze zocht in haar leven. Inzetten op zelfontwikkeling. ‘Voldoening’ leek daarbij het focuswoord. Het verschil maken. Iets betekenen voor een ander. Ik heb haar een aantal tests laten doen, en gaandeweg het proces raakte Esmee steeds enthousiaster. Alsof het zo moest zijn, kwam er net in die periode een vacature online bij een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen. Ook hier ging het om een functie op managementniveau, maar het salaris was aanzienlijk lager dan wat Esmee gewend was. Toch hield dat haar niet tegen. Om een lang verhaal kort te maken: ze solliciteerde en kreeg de baan!

Zelfreflectie

Op dat moment was ze echter nog steeds single. We hebben gekeken naar datingsites voor hoger opgeleiden, maar voordat Esmee de moed had opgevat om zich in te schrijven, ontmoette ze Tim. Hij werkt bij dezelfde organisatie en ze liep hem op haar eerste werkdag tegen het lijf. Letterlijk, want ze botste tegen hem op. Als excuus bood ze hem na werktijd een drankje aan en van het een kwam het ander. Ze zijn nu al een poosje samen en onlangs ook voor het eerst op vakantie geweest. Ik zag een foto van hen voorbijkomen op Instagram. Esmee straalt weer. Ze is gelukkig. Dat moment van zelfreflectie heeft haar leven compleet veranderd.

Dat gun ik iedereen

Zelfreflectie: dat zou je gewoon zo af en toe eens moeten doen. Kom jij, net als Esmee, tot de conclusie dat je privé en/of in je werk niet meer helemaal in balans bent? Neem dan gerust contact op. Ik help je graag, want ik gun het iedereen om weer helemaal blij te worden met wie ze zijn en wat ze doen.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders