Pas als de motivatie uit je hart komt, kom je tot bloei

Iedere paar jaar een nieuwe auto van de zaak, een moderne kantoortuin met designmeubelen en regelmatig een aantrekkelijke bonus omdat ze een belangrijke klant had binnengehaald. Externe factoren kúnnen tijdelijke resultaten opleveren. Maar komt die motivatie om te scoren ook echt vanuit het hart? Berber liep ineens vast in die ratrace van alle dag. Ze had geen idee waaraan dat lag. Ze had toch eindelijk die geweldige baan met fantastische vooruitzichten?

Perfecte plaatje

Via via kwam Berber bij mij terecht. Ik leerde haar kennen als een intelligente, vrouw die middenin het leven stond. Tot kort daarvoor was ze zeer succesvol in haar werk. Maar waarom lukte het ineens niet meer? Uiterlijk klopte het plaatje precies, maar de resultaten waren er niet meer naar. Contacten met potentiële, nieuwe klanten liepen allemaal op niets uit. Dat maakte haar onzeker.

Professionele testen

Samen met Berber ging ik aan de slag om te analyseren waaraan dat lag. Als coach werk ik met professionele testen om een betrouwbaar en representatief beeld van het persoonlijkheidstype en de leiderschapsstijl van mijn cliënten te krijgen. Daar kwam onder andere uit naar voren dat Berber zich al die jaren had laten leiden door externe factoren. Ze had keihard gewerkt voor deze functie, maar had zich blind gestaard op de mooie auto en het meer dan goede salaris. Dat gaf een bepaalde status die rook naar succes.

Motivatie

Maar – en daar lag nu net het probleem – ze had voornamelijk naar de externe factoren gekeken. Die status van succesvolle zakenvrouw bracht haar niet langer het geluksgevoel van die eerste maanden, omdat de motivatie niet uit haar hart kwam. Het voelde inmiddels ‘gewoon’. Niet langer speciaal, maar ze voelde zich als een leeg omhulsel. Dat was een behoorlijke eyeopener voor Berber die jarenlang het ideaalbeeld als de succesvolle zakenvrouw nagestreefd had.

Mensenmens

Eigenlijk moest Berber zichzelf opnieuw uitvinden. Wie was ze? Waar kreeg ze energie van? Wat waren haar kwaliteiten? Langzaam maar zeker kwam Berber erachter dat ze helemaal niet die succesvolle en harde zakenvrouw wilde zijn. Ze had haar zachte kant veel te lang onderdrukt, maar in wezen was ze vooral een mensenmens. Er was die passie om anderen te helpen.

Opbloeien

Ik zag Berber steeds verder opbloeien. Nieuwe energie krijgen. En uiteindelijk een carrièreswitch maken. Ze nam ontslag bij haar werkgever en begon voor zichzelf. Bedrijven huren haar nu in als consultant bij verandermanagement. Ze is nog steeds werkzaam in het werkveld van financiële dienstverlening, alleen nu op een heel andere manier. Op projectbasis en ook niet langer met het steady, vaste inkomen waar ze de afgelopen jaren aan gewend was. Maar dat vindt ze niet erg, want ze voelt zich zó veel gelukkiger.

Gratis intake

Externe factoren zoals beloningen of druk van anderen kunnen heel aantrekkelijk lijken en zelfs resultaten opleveren, maar échte bloei ontstaat wanneer de motivatie van binnenuit komt. Herken jij jezelf in het verhaal van Berber? Bel of mail me dan voor een gratis intake.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders