“De ideale leider ben je zelf”
– Jolande van Driel –
Source: coach voor mens en organisatie | eigenaar Coach House
Met professionele ontwikkeling kun je al je werkgerelateerde uitdagingen en ambities aan. Je leert hoe je het beste uit jezelf haalt, en uit je team. Het geeft antwoord op de vraag of je bijvoorbeeld al voldoende coachend leiding geeft. Wat je leiderschapsstijl is. En of je je met 45+ professioneel nog wel kunt ontwikkelen in de richting die jij graag wilt (het antwoord op die vraag is volmondig ja!). Allemaal vragen die mensen zich steeds vaker stellen. Misschien jij ook wel.
Aanleidingen voor die vragen kunnen nieuwe uitdagingen zijn als gevolg van organisatorische veranderingen binnen het bedrijf waarvoor je werkt.
Uitdagingen en veranderingen zoals:
- reorganisaties
- transformaties
- het vormen van een zelfsturend team
- het functioneren in een zelfsturend team
- nieuwe stijlen van leidinggeven binnen het nieuwe werken
- managementlagen die wegvallen
- fusies
- overnames
- faillissementen
- outplacement
- re-integratie
- ontslag en opzoek naar een tweede carrière of
- al dan niet gedwongen zelfstandigheid na ontslag
Professionele ontwikkeling is zelfkennis
Professionele ontwikkeling, je kunt er vandaag de dag niet meer omheen. In een wereld waar de ene organisatorische verandering de andere opvolgt, wordt het steeds belangrijker jezelf te blijven ontwikkelen. Maar hoe doe je dat als leidinggevende of als medewerker? En waarom precies?
Jezelf professioneel ontwikkelen doe je om je ambities waar te maken of om nieuwe ambities te ontdekken door om te beginnen kennis op te doen. Zelfkennis om precies te zijn. Kennis over je eigen kernwaarden en competenties.
Om je deze zelfkennis op te laten doen, werk ik met professionele testen waarmee we jouw persoonlijkheidstype en natuurlijke leiderschapsstijl vaststellen.
Met die zelfkennis kun je je (kern)kwaliteiten ontdekken en waar nodig verder ontwikkelen en word je je bewust van je eigen kracht. Ben je leidinggevende, dan breng je ook de kernwaarden en competenties van je teamleden in kaart en kun je deze met profielen gaan matchen. Zo ontstaat een stevig fundament voor een succesvol team. Succesvol voor de individuele teamleden, het team én voor de organisatie.
Professionele ontwikkeling gaat over verwachtingen en zelfsturend leiderschap
Professionele ontwikkeling gaat daarnaast om het managen van verwachtingen. Ben je je bewust hoe jij je verhoudt tot de ander en hoe je samenwerkt?
Wil je jezelf trainen om beter te kunnen omgaan met een collega binnen je team? Wat verwacht jij binnen die samenwerking van jezelf en wat van je collega? Moet je misschien bepaalde verwachtingen bijstellen voor een betere samenwerking? Goed mogelijk dat die collega andere kernwaarden heeft dan jij. Of dat hij of zij gewend is in een andere cultuur te functioneren. Met die kennis ontstaat begrip en kun je de samenwerking verbeteren.
Mijn advies voor iedereen die tijdelijk vast zit in zijn of haar werk of zichzelf daarin wil uitdagen: ontwikkel je en blijf dat doen. Zowel persoonlijk als professioneel. Leer, neem zelf de regie, wees het voor, investeer in het belangrijkste en dat is jezelf. Alleen jij kunt ervoor zorgen dat je het beste uit jezelf haalt. En uit anderen.
Vertrouw daarbij op de ideale leider in jezelf. Het zal je misschien verbazen, maar bij professionele ontwikkeling ga je uit van je kracht. Alleen vanuit je eigen kracht kun je je eigen ideale leider worden en daarmee de ideale leider voor een ander.
Heb je je natuurlijke leiderschapsstijl eenmaal ontdekt, dan kun je zelfsturend werken en ben je in staat bij ieder andere organisatorische verandering, flexibel mee te bewegen. Je weet immers waar je voor staat, waar je krachten liggen. Niet alleen groeit je zelfvertrouwen en het vertrouwen dat je hebt in anderen, evengoed groeit het vertrouwen van de mensen om je heen in jou. Als mens en daarmee als professional