Voor de één is het iets heel vanzelfsprekends, voor de ander is het er bijna nooit. Een gevoel van zelfvertrouwen. Cynthia (40) worstelde het grootste deel van haar leven met een tekort aan het gevoel van zelfvertrouwen. Dat vond ze enorm vervelend, zeker omdat ze wel graag stappen wilde zetten in haar (werkende) leven. Want hoe vraag je om promotie, loonsverhoging of een ander takenpakket als je je enorm onzeker voelt? Het waren vragen waar Cynthia zelf niet uitkwam, waardoor ze lang op de verkeerde plek zat.
Altijd kritisch
Hoewel Cynthia goed was in haar werk, werd ze er al een tijdje niet meer gelukkig van. Ze was toe aan meer verantwoordelijkheid, meer bevoegdheden en een nieuwe uitdaging. Maar tegelijkertijd had ze het gevoel dat een nieuwe functie te hoog gegrepen zou zijn. Waar de meeste mensen zich zelfverzekerd voelen wanneer ze goede prestaties leveren, bleef Cynthia altijd kritisch op wat beter kon. Het lukte haar niet om een gevoel van zelfvertrouwen op te bouwen uit alle behaalde doelen en voltooide prestaties.
Onzekerheid brengt stress en spanning
Voor Cynthia werd dat op een gegeven moment erg zwaar. Altijd presteren maar nooit het gevoel hebben goed genoeg te zijn, dat vreet energie. Onzekere gevoelens gaan in het hoofd zitten en veroorzaken spanning en stress. Omdat Cynthia niet wilde uitvallen, besloot ze in overleg met haar leidinggevende wat ondersteuning te zoeken. Zo kwam ze bij mij terecht.
Wat is zelfvertrouwen?
Al vrij snel werd duidelijk dat ‘zelfvertrouwen’ het thema was waarmee Cynthia aan de slag kon. Ze moest toegeven dat ze niet eens goed wist hoe zelfvertrouwen precies voelt. Samengevat is zelfvertrouwen de mate van vertrouwen in het eigen kunnen. Het draait hierbij om het gevoel van vertrouwen dat je zelf de taken en hindernissen die op je pad komen, aankunt. In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid. Je weet wat je kunt en dat zorgt ervoor dat je ook in actie komt op het moment dat dat nodig is.
Het zelf kunnen
Cynthia had wel een beeld van zelfverzekerdheid, maar kon dat niet rijmen met zichzelf. Ze wilde zichzelf graag anders zien, kunnen uitstralen dat ze echt wel wat in haar mars had. Ze wilde zich zelfverzekerd kunnen voelen en zich niet langer bezighouden met wat andere mensen mogelijk van haar dachten. Daarbij verlangde ze naar het gevoel overtuigd te zijn van haar eigen kunnen. De moed en discipline hebben om het zelf te doen en aan te kunnen geven.
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Wanneer je je vaak onzeker voelt, is het moeilijk voor te stellen dat je die combinatie van vaardigheid en waardigheid gemakkelijk kan oproepen om al die doelen te bereiken. Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat je jezelf blijft uitdagen. Dat lijkt spannend in het begin, maar hoe meer succeservaringen de doorloopt, hoe meer vertrouwen je in je eigen kunnen ontwikkelt.
Concreet aan de slag
Hoe ziet dat er concreet uit?
- Vraag bijvoorbeeld om meer verantwoordelijke taken op je werk en geef aan dat je graag leert.
- Of ga lekker sporten en verleg steeds je doel iets verder. Door goed voor jezelf te zorgen en te bewegen, kan dat bijdragen aan een positiever zelfbeeld en meer kracht van binnenuit.
- Daarnaast is het belangrijk je te omringen met de juiste mensen die oprecht om je geven en die je opbouwende feedback geven als je iets verkeerd doet. Mensen die je neerhalen zonder dat je iets met de feedback kunt, zorgen voor een slecht gevoel over jezelf. Wees selectief met wie je omgaat en van wie je kritiek aanneemt en ontvangt.
Zelfontwikkeling
Wanneer je eraan toe bent jezelf te ontwikkelen en je zelfverzekerder te voelen, kan dat best een stap zijn. Ook Cynthia vond het spannend om de uitdaging met zichzelf aan te gaan en haar comfortzone te vergroten. Heel logisch. Inmiddels is Cynthia een heel eind onderweg, zo is ze in onderhandeling over haar takenpakket en voelt ze zich een stuk rustiger. Mocht jij ook ondersteuning kunnen gebruiken in jouw traject van persoonlijke ontwikkeling, dan sta ik graag voor je klaar. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek of meer informatie.
Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.