Die burn-out kon nét voorkomen worden

Burn-out

Ik leerde Jack kennen toen ik als coach werd ingeschakeld bij het bedrijf waar hij al jaren werkt, om de teams op zelforganisatie te coachen. Jack is een leuke vent, heel enthousiast en altijd bereid om zich voor 200% in te zetten. Hij was dan ook ontzettend blij en trots met de managersfunctie die hem werd aangeboden toen er een nieuwe afdeling werd opgezet. Toch was hij niet helemaal voorbereid op deze taak en daarom scheelde het niet veel of hij was in een burn-out beland.

Leiding geven

In zijn enthousiasme bij het accepteren van de nieuwe functie had Jack niet overzien waaraan hij begon. Er komt immers heel wat kijken bij het uitrollen van zo’n nieuw project qua (zelf)organisatie, structuur, leiding geven et cetera. Daarnaast had hij natuurlijk ook nog zijn eigen takenpakket en daardoor maakte hij lange dagen. Zelfs in het weekend was hij vaak op de zaak te vinden. Hij wilde zichzelf bewijzen en zorgen dat alles perfect verliep.

Stress

Dat zorgde echter wel voor veel stress bij Jack. Alhoewel hij dat in eerste instantie goed voor de buitenwereld verborgen kon houden, kwamen er steeds meer signalen naar buiten dat hij op zijn tandvlees liep. Zo werd hij steeds chaotischer, maakte hij regelmatig fouten en leek zijn lontje steeds korter te worden. En dat was eigenlijk niks voor Jack.

Burn-out

‘Dit ga je niet volhouden Jack. Als je zo doorgaat, is de kans groot dat je een burn-out krijgt. Waarom schakel je geen hulp van collega’s in?’, vroeg ik tijdens één van de gesprekken die ik met hem hield. Maar Jack zag dat zelf anders. Nee, tijdens de opstartfase was hij verantwoordelijk voor de kosten, dus hulp inroepen wilde hij niet. Ik kon hem er op dat moment niet van overtuigen dat de kosten veel hoger opliepen wanneer hij met een burn-out thuis zou komen te zitten. Zelf was hij ervan overtuigd dat hij het allemaal best aankon en het met die burn-out wel een beetje mee zou vallen. Dat zou hem niet overkomen.

Schoolvoorbeeld

Alhoewel ik hoopte dat hij gelijk had, vreesde ik het ergste. Eigenlijk was Jack het schoolvoorbeeld van iemand die op een burn-out afstevent. Hij wilde van alles, kon moeilijk ‘nee’ zeggen en grenzen stellen, en hij was een onwijze pleaser. Jack was echt een welwillende man. En als hij zo door bleef gaan, elke avond bleef overwerken en ook in de weekenden hier aanwezig was, bleef er weinig tot geen tijd voor hem over om te ontspannen en zijn batterij weer op te laden. Dat houdt niemand vol.

Taken uitbesteden

Een paar weken later sprak ik hem weer. Hij zag er moe en uitgeblust uit en had donkere kringen onder zijn ogen. Eindelijk gaf hij toe dat hij moeite had om alle ballen in de lucht te houden. Eindelijk brak ik door zijn barrière heen en zag hij in dat hij om hulp mocht vragen en dat zelfs hij niet onmisbaar was. Samen zijn we gaan kijken welke taken hij zou kunnen uitbesteden aan andere mensen binnen het bedrijf. Die ruimte was er namelijk wel degelijk en daar waren geen extra kosten mee gemoeid.

Inzicht

Daarnaast zijn we nog met andere leidinggevende skills bezig geweest. Leiding geven betekent namelijk ook delegeren, grenzen stellen en ‘nee’ zeggen. Dat zat niet in Jacks aard maar gaandeweg het proces ging het hem steeds beter af en zag ik steeds meer van zijn oude enthousiasme terug. Ik begeleid vaak mensen met een burn-out en de weg terug is vaak lang. Daarom ben ik ook zo blij dat Jack tijdig heeft ingezien dat hij zijn koers moest bijstellen. Hij heeft veel geleerd en is enorm gegroeid in zijn rol als manager. Ik ben ervan overtuigd dat hij in de toekomst niet snel weer in dezelfde valkuilen zal stappen.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.,

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders