Hoe is het gesteld met jouw zelfkennis?

Coach House voor zelfkennis

Jij kent jezelf het beste. Je weet precies wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van je eigen lichaam en geest zijn en je kunt daar rationele conclusies uit trekken. Ten minste, dat is wat je jezelf het liefst doet geloven. Maar waarom brengt dat innerlijke stemmetje je dan zo vaak in verwarring? Vooral als het gaat om nieuwe uitdagingen. Waar anderen overtuigd zijn van jouw kwaliteiten en talenten, twijfel jij regelmatig of je wel goed genoeg bent. Of je het wel aankunt. Hoe is het eigenlijk gesteld met jóúw zelfkennis?

Goed voor elkaar

Neem nu Alex. Hij lijkt alles goed voor elkaar te hebben: een lieve vrouw, een fijn gezin, een mooi huis en een leuke baan. Hij was al jaren leidinggevende van een goed draaiende afdeling van het bedrijf waar hij ooit als stagiair binnenkwam. Alex voerde zijn taken destijds met dusdanig veel enthousiasme en precisie uit, dat er aan het eind van zijn stageperiode werd afgesproken dat hij een half jaar later, wanneer hij zijn studie had afgerond, een contract kreeg.

Onzeker

In de afgelopen 16 jaar had Alex verschillende keren promotie gemaakt en nu lag daar ineens die interne vacature van rayonmanager. De functie leek hem heel uitdagend, maar was hij hier wel geschikt voor? Als rayonmanager zou hij de verantwoordelijkheid dragen over meerdere vestigingen en dat was natuurlijk heel wat anders dan de afdeling met 26 medewerkers waarover hij nu de leiding had. De functie-eisen die in de vacature gesteld werden, sloten wel aan bij zijn opleidingsniveau en ervaring, maar toch was hij behoorlijk onzeker over zichzelf.

Test

Zijn vrouw, die mij kende vanuit een ander bedrijf dat mij voor coaching had ingeschakeld, adviseerde hem om contact met mij op te nemen. Zo heb ik bij Alex bijvoorbeeld een aantal tests afgenomen. Deze wezen uit dat hij de functie qua intelligentie en drijfveren prima aankon. Echter op het gebied van zelfbewustzijn viel er voor hem nog wel het een en ander te verbeteren.

Persoonlijke ontwikkeling

Veel van Alex’ onzekerheden vonden hun oorsprong in zijn jeugd, waarin hem vaak was duidelijk gemaakt dat hij niet goed genoeg was. Die stemmetjes van vroeger hadden zich vastgezet in zijn hele wezen en waren op de achtergrond altijd aanwezig. Daarom zijn we vooral daarmee aan de slag gegaan, omdat persoonlijke ontwikkeling en zelfkennis Alex beslist zouden helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Kwaliteiten en valkuilen

Ieder mens heeft zijn kwaliteiten en valkuilen en alleen door die te leren kennen, weet je hoe je ermee moet omgaan. Alleen dán kom je verder. Alex’ grote valkuil was zijn onzekerheid, maar door ook zijn kwaliteiten onder ogen te zien – zijn natuurlijke manier van leiding geven aan een groep mensen – werd zijn valkuil na verloop van tijd steeds minder diep. Pas toen hij aan zichzelf durfde toegeven dat hij écht ergens goed in was, en zijn zelfbewustzijn en zelfkennis groeiden, werd hij steeds zelfverzekerder.

Nieuwe baan

De functie van rayonmanager was inmiddels aan zijn neus voorbijgegaan. Eén van zijn collega’s zat hem op de hielen en had de nieuwe baan voor Alex’ neus weg gekaapt. De teleurstelling over deze gemiste kans duurde voor Alex slechts kort. Want al snel wachtte hij niet meer af wat er toevallig op zijn pad kwam, maar ging hij actief op zoek naar een andere functie waarbij hij ten volle tot zijn recht kwam. Dat heeft ertoe geleid dat hij inmiddels ontslag genomen heeft en twee maanden geleden is begonnen als rayonmanager bij een ander bedrijf. Hij laat zich niet langer belemmeren door zijn onzekerheden en durft nu andere wegen in te slaan om op die manier toch zijn bestemming te bereiken.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches