Van burn-out naar een nieuwe toekomst!

burn-out

Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet. Had ze soms te hard gewerkt? Rond kerst en oud en nieuw zou ze twee weken vrij zijn. Zo’n minivakantie zou haar vast goed doen.

Burn-out

Tijdens haar vrije dagen had ze alles eens goed de revue laten passeren. De thuissituatie liep op rolletjes, maar vond ze haar werk eigenlijk nog wel leuk? Als ze alleen maar dacht aan kantoor voelde ze de stress alweer oplopen. Toen ze in het nieuwe jaar weer aan het werk ging, waren de klachten dan ook niet verdwenen. Ze kreeg zelfs angst- en paniekklachten. De huisarts vermoedde een burn-out en schreef een paar weken rust voor. Tamar vond het maar niets. Zij een burn-out? Dat overkwam alleen anderen. Dat was toch niets voor haar?

Coach House

Tamar kon zich niet goed neerleggen bij de diagnose en zocht op internet naar oplossingen. Zo kwam ze op mijn website van Coach House terecht. Ze wilde vooral weten hoe zij in vredesnaam een burn-out had kunnen krijgen en wat ze daaraan kon doen. Een paar gesprekken en diverse testjes verder, was dat al snel duidelijk.

Vlekkenplan

Vooral het vlekkenplan, waarbij vier aspecten van het werk – de werkplek, de aard van het werk, de samenwerking met collega’s en de samenwerking met de leidinggevende – onder de loep worden genomen, gaf zeer duidelijk aan dat Tamars werksituatie de oorzaak van haar klachten was. Elk aspect is opgebouwd uit vier velden met vragen die daarover gaan. Elk antwoord levert een kleur op: groen is oké, en rood is niet oké. Met name het aspect van de samenwerking met haar leidinggevende kleurde helemaal rood.

Inzicht

Pas op dat moment realiseerde ze zich voor het eerst hoeveel stress haar werk als HR adviseur haar opleverde sinds er met de komst van een nieuwe directeur een nieuwe wind waaide door de directie en het bedrijf. Ook diverse velden van de andere aspecten waren overigens rood gekleurd. Er bleek nogal wat te spelen wat niet, of niet meer, bij Tamar paste.

Zoektocht naar drijfveren en talenten

Samen zijn we toen op zoek gegaan naar Tamars drijfveren en talenten. De weg terug na een burn-out is niet gemakkelijk en dat gold ook voor Tamar. Onze gesprekken waren soms best confronterend, maar toch werkte ze hard aan haar herstel. En aan haar toekomst, die ze een halfjaar later vond in een nieuwe baan als accountmanager bij een groot commercieel concern.

Contact

Tamar voelt zich helemaal op haar plek in haar nieuwe baan en werkomgeving. En dat is ook aan haar te zien. Ik heb haar tijdens onze sessies zien veranderen van een terneergeslagen vrouw in iemand die weer vol in het leven staat en bruist van energie. Dat sterkt mij alleen maar weer eens in de overtuiging dat je je kansen en talenten van tijd tot tijd eens kritisch moet bekijken. Vooral als dat wat je doet alleen maar energie kost in plaats van dat het je energie oplevert. Daar kan ik je bij helpen. Neem gerust eens contact op!

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders