leiderschapsstijl

Weet jij je natuurlijke leiderschapsstijl?

Soms kan het ontzettend moeilijk zijn om je grenzen aan te geven. Wellicht heb je voor jezelf nog niet ontdekt waar die grenzen precies liggen, maar heb je wél gemerkt dat je er overheen bent gegaan. Hoe ga je daarmee om en hoe kun je dingen veranderen? Hoe voorkom je dat je bezwijkt onder de verantwoordelijkheid die op je schouders rust?

Familiebedrijf

Mijn coachtraject met Thomas is daar een heel goed voorbeeld van. Al bij wijze van spreken vanaf zijn geboorte stond vast dat hij het familiebedrijf later zou voortzetten. Doordat zijn vader vrij plotseling overleed, nam Thomas als, oudste zoon van de familie, al op jonge leeftijd het bedrijf noodgedwongen over. Ineens moest hij leidinggeven en werd van hem verwacht dat hij dat op dezelfde manier als zijn vader zou doen.

Burn-out

Alhoewel hij uiterlijk sprekend op zijn vader lijkt, is hij wel een heel andere persoon. En daar begon hij steeds vaker tegenaan te lopen. Zijn hart en loyaliteit lagen absoluut bij het bedrijf. Hij was vroeger als klein jongetje in de weekenden of vakanties vaak met zijn vader meegegaan om te helpen in het bedrijf. Hij was trots op het bedrijf. Hij had met het oog op zijn toekomst in het bedrijf ook Bedrijfskunde gestudeerd en zijn Master net afgerond. Nu, een paar jaar later, begonnen zijn verantwoordelijkheden als directeur van het bedrijf toch steeds zwaarder op hem te drukken. Langzaam maar zeker stevende hij af op een burn-out.

Coachtraject

In zijn zoektocht naar een oplossing en om zijn burn-out nog te kunnen voorkomen, trok Thomas gelukkig op tijd aan de bel en kwam bij mij terecht voor een coachtraject. Omdat Thomas op dat moment even helemaal kwijt was wie hij nou zelf als persoon eigenlijk was, zijn we begonnen met een paar uitgebreide testen om te achterhalen wat zijn persoonlijkheidstype profiel en zijn natuurlijke leiderschapsstijl was. Deze testen geven aan welk persoonstype je bent, waar je energie van krijgt, welke natuurlijke leiderschapsstijl je hebt en wat je kwaliteiten en valkuilen zijn. Door deze testen werd Thomas weer bewuster van wie hij als persoonstype was en welke leiderschapsstijl bij hem paste.

Verschillende leiderschapsstijlen

Naar aanleiding van deze testen kwam Thomas er ook achter dat hij een heel ander karakter met een andere leiderschapsstijl dan zijn vader had. Thomas had gemerkt dat door deze andere stijl van leidinggeven hij het ook moeilijk vond om zijn eigen grenzen te kunnen aangeven. Hij was van een andere generatie en had een heel eigen visie. Een stuk bewustwording van Thomas waardoor hij vastbesloten was om meer zijn eigen koers te gaan varen.

Van zelfontwikkeling en leiderschap naar zelforganiserend leiderschap

Samen zijn we gaan uitzoeken wat meer bij hem als persoon en als leider paste. Waar Thomas’ vader meer een hiërarchische vorm van leidinggeven hanteerde, voelde Thomas veel meer voor een plattere zelforganiserende organisatiestructuur. Vervolgens hebben we onderzocht wat ervoor nodig was om het bedrijf meer zelforganiserend te maken. Van daaruit zijn we dit in het bedrijf gaan implementeren en zo ontwikkelde en groeide het coachtraject van Thomas door van zelfleiderschap naar een zelforganiserend bedrijf.

Adviezen

Om hem te helpen zijn grenzen te leren aangeven en weer plezier in zijn werk te krijgen, gaf ik Thomas onder meer de volgende adviezen:

  • sta achter de persoon wie jij bent
  • je bent uniek
  • richt je op datgene wat je energie geeft
  • doorbreek de patronen in je leven die niet voor je werken
  • vertrouw op jezelf en in je eigen kwaliteiten
  • geef je grenzen aan, want dat schept helderheid
  • de ideale leider ben je zelf

Veranderingen

Hierdoor is er veel veranderd in het bedrijf. Zonder dat het productieproces daar onder te lijden heeft gehad, wordt er nu op een andere en efficiënte manier gewerkt. De medewerkers werken nu meer vanuit hun eigen kwaliteit, verantwoordelijkheid en functie. Maar Thomas is zelf ook regelmatig op de werkvloer te vinden om een praatje met zijn werknemers te maken. Thomas krijgt weer energie van zijn werk, heeft plannen voor de toekomst en is gedreven om het familiebedrijf met zijn visie én in overeenstemming en samenwerking met zijn familie verder te ontwikkelen. Hij voelt zich eindelijk in zijn element met zijn eigen leiderschapsstijl.

Zelfleiderschap

Met name in familiebedrijven zie ik het vaker dat het juist raadzaam kan zijn om na het wisselen van generaties en het voortschrijden van de tijd, veranderingen in werkstructuren en leidinggeven door te voeren. De loyaliteit binnen familiebedrijven is erg groot en kan daardoor juíst stimulerend en motiverend werken om deze veranderingen mogelijk te maken. Als coach denk ik graag mee hoe jij daarin past én je zelfleiderschap doorvoert in je bedrijf.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders