Vraag hulp als je een burn-out hebt of vermoedt

Na haar vakantie kwam Louise, tot haar eigen verbazing, totaal niet uitgerust terug. Integendeel. Ze was moe. Doodmoe. Ondanks dat ze zich ook beslist niet fit voelde en last had van allerlei kwaaltjes, sleepte ze zichzelf toch naar het werk. Maar het was net alsof alles haar bij de handen afbrak. Ze kon zich nauwelijks concentreren. Eigenlijk wezen al haar klachten op een burn-out. Dat kon ze op dit moment absoluut niet gebruiken. Haar assistente, op wie ze altijd kon terugvallen, was namelijk net met zwangerschapsverlof gegaan.

Burn-outcoaching

Louise en ik hadden al eerder met elkaar te maken gehad: ik was een paar jaar geleden door haar bedrijf ingeschakeld bij een reorganisatie. Tijdens dat proces had ik onder anderen Jack gecoacht, één van de werknemers die op een burn-out afstevende. Dankzij mijn burn-outcoaching kon dat toen nog net voorkomen worden. Louise herkende de signalen bij zichzelf en hoopte dat ze er, net als Jack destijds, nog op tijd bij was.

Werk én privé

Een burn-out is een ernstige vorm van emotionele, mentale en fysieke uitputting als gevolg van langdurige overbelasting en stress. Vaak wordt het door een combinatie van factoren veroorzaakt. Bij Louise waren dat vooral de hoge werkdruk én haar privésituatie: een vechtscheiding die nog niet geheel was afgewikkeld. Mensen als Louise staan eigenlijk altijd ‘aan’. Als er dan eindelijk een periode aanbreekt dat de boog niet langer gespannen hoeft te staan, zoals tijdens een vakantie, zie je nog weleens dat er heel veel los komt. Dan pas merk je hoe moe je bent. Hoe ver je van jezelf bent afgegleden.

Fysieke klachten eerst aanpakken

Het was belangrijk om eerst naar Louises fysieke klachten te kijken. Waarin zou Louise haar ontspanning weer terug kunnen vinden? In haar studententijd vond ze het altijd heerlijk om een rondje hard te lopen. Die inspanning gaf haar echt ontspanning, want ze kon er haar hoofd zo lekker mee leegmaken, vertelde ze me. Ik raadde haar aan om haar hardloopschoenen weer op te zoeken en samen met een personal trainer het hardlopen weer op een verantwoorde manier op te bouwen.

TMA talent management analyse

Omdat de oorzaak van haar burn-out ook voor een deel werkgerelateerd was, heb ik de TMA talent management analyse test ingezet. Dit gaf mij inzicht in haar talenten binnen haar drijfveren. En in haar motivatie. Een belangrijke uitkomst was het inzicht van hoe ongelukkig haar perfectionisme en het moeilijk uit handen kunnen geven van belangrijke zaken haar maakten. Eigenlijk had ze helemaal niet genoeg aan één assistente. Er waren beslist veel meer werkzaamheden die ze heel goed aan anderen over zou kunnen laten, zodat ze zelf niet regelmatig werkweken van 60 uur hoefde te maken.

Neem een burn-out serieus

Ik ben blij dat Louise haar klachten serieus nam, en snel aan de bel trok. Het was een intensief traject, waarin ze een periode slechts in staat was om niet meer dan halve dagen te werken. Maar inmiddels voelt ze zich veel fitter door de looptrainingen en heeft ze twee assistentes ingewerkt die haar gaan ondersteunen. Haar echtscheiding sleept nog steeds voort, maar doordat Louise inmiddels mentaal veel sterker voelt, kan ze daar gemakkelijker mee omgaan. Ze ziet licht aan het eind van de tunnel en is ervan overtuigd dat dat hoofdstuk van haar leven over maximaal een halfjaar is afgerond.

Zoek hulp

Herken je jezelf in het verhaal van Louise? Als jij, net als zij, een burn-out vermoedt, zoek dan zo snel mogelijk hulp. Hoe eerder je hulp vraagt, hoe sneller jij jezelf weer terugvindt. Wacht niet langer, en neem zo snel mogelijk contact met me op.

Wil je mijn blogs en artikelen blijven ontvangen? Schrijf je dan in op mijn website.

Scroll naar top
Coach House draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders